F-16's van Nederland bewaken nu ook no-flyzone

A fuel pump is defaced with a graffiti caricature of Muammar Gaddafi in the rebel-held town of Ajdabiyah March 31, 2011. Rebels massed outside Brega on Thursday and said their forces were still fighting Muammar Gaddafi's troops for control of the east Libya oil town. Some rebels had fallen back as far as Ajdabiyah, the gateway to the east. REUTERS/Finbarr O'Reilly (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST POLITICS ENERGY IMAGES OF THE DAY)
A fuel pump is defaced with a graffiti caricature of Muammar Gaddafi in the rebel-held town of Ajdabiyah March 31, 2011. Rebels massed outside Brega on Thursday and said their forces were still fighting Muammar Gaddafi's troops for control of the east Libya oil town. Some rebels had fallen back as far as Ajdabiyah, the gateway to the east. REUTERS/Finbarr O'Reilly (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST POLITICS ENERGY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Nederland gaat beperkt meedoen aan de NAVO-acties boven Libië. Dit betekent dat Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen wel toezien op naleving van de no-flyzone boven het land, maar geen doelen op de grond zullen bombarderen.

De ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en Hillen (Defensie, CDA) schrijven in de nieuwe zogeheten ‘artikel 100 brief’ aan de Tweede Kamer dat Nederland zo een „goede invulling geeft aan de collectieve verantwoordelijkheid” van de NAVO bij het uitvoeren van de resolutie van de Veiligheidsraad.

Vorige week al besloot het kabinet, daarbij gesteund door een Kamermeerderheid, dat Nederland zou meewerken aan het handhaven van het wapenembargo – de enige maatregel waarover de NAVO-lidstaten het tot dan toe eens konden worden. Sindsdien heeft de NAVO de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het naleven van de no-flyzone boven Libië en voor het aanvallen van gronddoelen.

De uitbreiding van de Nederlandse taken gebeurt met hetzelfde materieel en dezelfde 200 militairen. Het gaat om zes F-16’s, de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem en een KDC-10 tankvliegtuig. Er zijn ook geen extra kosten mee gemoeid. Die blijven 20 miljoen euro.

De Tweede Kamer zou vandaag nog over het voorstel debatteren. Formeel hoeft het kabinet geen parlementaire goedkeuring te hebben voor militaire uitzendingen. Maar de gegroeide praktijk is dat kabinetten zich wel verzekeren van instemming van een Kamermeerderheid. Voor de meerderheid is het VVD-CDA minderheidskabinet afhankelijk van de oppositie, aangezien gedoogpartner PVV tegen is.

Minister Rosenthal zei gisteren voor het NOS Journaal dat hij tegen het sturen van wapens is naar de opstandelingen in Libië tegen het regime van Gaddafi. „We moeten voorkomen dat we worden gezien als een militaire macht van de opstandelingen”, aldus de minister. Eerder sprak NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zich ook al uit tegen dit idee. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zinspeelden deze week op het sturen van wapens.