En weer krijgt regering Gaddafi klap, VN-ambassadeur loopt over

Met het overlopen van Ali Abdessalam Treki is de Libische regering opnieuw een hooggeplaatst figuur armer. De vertegenwoordiger van Moammar Gaddafi’s regime bij de Verenigde Naties en voormalig minister van Buitenlandse Zaken verblijft in Kairo.

Treki volgt met zijn actie het voorbeeld van huidig BuZa-minister Moussa Koussa die woensdag naar Groot-Brittannië vloog en daar zijn functie neerlegde. Op diverse websites van de Libische oppositie maakt Treki vandaag zijn aftreden bekend.

“We moeten ons land niet een onbekend lot tegemoet laten gaan. Het is het recht van onze natie om in vrijheid en democratie een goed leven te leiden.”

Volgens de huidige VN-afgevaardigde namens Libië, Ibrahim Dabbashi, willen “de meeste hooggeplaatste Libische diplomaten” overlopen. Maar ze zien er volgens hem geen kans toe omdat ze streng bewaakt worden en het land daardoor lastig kunnen verlaten.

“De leiders van de landen die Libië aanvallen moeten aftreden”, zei Gaddafi vandaag in een verklaring. Hij beschuldigt hen ervan aan “machtswaanzin” te lijden.