Echte meisjes eten roti

Vorige week ontstond enige ophef rondom het programma Echte meisjes in de jungle, waarin de deelnemers een levende kip moesten ontdoen van haar filet. Presentator Quintis (die gezellige Surinamer van de rijstreclames) kon zijn roti namelijk niet zonder een stukje vlees eten. Deze slachting verliep niet helemaal vlekkeloos, wat enkele dierenorganisaties in het verkeerde keelgat schoot.

Hoewel de kippen inderdaad niet op diervriendelijke wijze aan hun eind kwamen, heb ik wel de rest van de week met mijn hoofd in Surinaamse rotiwolken gelopen. Daarom moest ik er afgelopen maandag toch maar aan geloven en deed ik een beroep op de Surinaamse supermarkt bij mij om de hoek. Deze week dus het recept voor roti, zonder de kip, maar met kousenband, aardappel en ei.

Voor vijf roti platen:

250 gram bloem

10 gram gist

600 gram aardappelen

theelepel komijn

3 tenen knoflook

zout

olie

300 gram kousenband

1 ui (gesnipperd)

Madame Jeanette-pepertje

(fijngesneden)

2 el Surinaamse kerriepoeder

1 bouillonblokje

5 hardgekookte eieren

Doe de bloem, gist, een snufje zout en 300 ml water in een beslagkom en kneed er een mooi deeg van. Laat het een uurtje staan en kneed opnieuw. Zet ondertussen 200 gram aardappelen op en laat even koken. Bestuif het aanrecht en een deegroller met een laagje bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Bestrijk het deeg met een dun laagje olie. Rol de lap strak op en snijd de deegstaaf in vijf gelijke stukken. Maak hier bolletjes van ter grootte van een ei. Pureer de aardappelen en roer er twee tenen geperste knoflook en een theelepel geroosterde en gemalen komijn doorheen.

Maak nu met je vingers een klein holletje in de deegballen. Doe hier het aardappelmengsel in. Maak het bolletje weer dicht zodat de vulling helemaal omhuld is met deeg. Druk het balletje een beetje plat met je handen en rol hem uit tot een ronde lap deeg ontstaat. Bestrijk de roti met een laagje olie en bak in een hete pan aan beide kanten goudbruin tot ze opbollen. Eigenlijk hoort de roti gebakken te worden op een platte ronde rotipan, maar deze kan ook worden vervangen door een grote koekepan met dikke bodem.

Verhit olie in een grote pan met dikke bodem en roerbak de laatste teen geperste knoflook, kerrie, ui en peper ongeveer 30 seconden. Voeg het bouillonblokje en 300 ml water toe en breng aan de kook. Schil de rest van de aardappelen en snijd in stukken. Knip of snijd de kousenband klein en doe samen met de aardappelen en de gepelde eieren in de pan. Laat het geheel nog een half uur stoven tot de aardappelen gaar zijn. Serveer de rotiplaat apart en laat bestek achterwege; roti eet je met je handen.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.