Duizend lijken rond lekkende kerncentrale Japan niet geborgen

De kerncentrale aan de kust van Fukushima. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Wegens radioactieve besmetting bergen de Japanse autoriteiten geen stoffelijke overschotten van slachtoffers van de tsunami van 11 maart die zijn aangespoeld aan de kust bij de radioactiviteit lekkende kerncentrale Fukushima Dai’ichi. Er liggen inmiddels zo’n duizend stoffelijke overschotten, meldt het Japanse persbureau Kyodo, langs de veertig kilometer lange kustlijn binnen de evacuatiezone.

Afgelopen nacht werd bekend dat het zeewater nabij de centrale steeds meer vervuild raakt met radioactief jodium. Het peil is nu al 4.385 maal hoger dan de toegestane limiet, meldde de Japanse nucleaire waakhond afgelopen nacht.

Het totaal aantal doden als gevolg van de ramp stond vanmorgen op 11.417, aldus de politie. Het is niet duidelijk of de niet-geborgen lichamen in Fukushima daarbij zijn inbegrepen. Het aantal vermisten staat nu op 16.273 personen.

De autoriteiten staan onder druk om de evacuatiezone groter te maken dan de huidige straal van 20 kilometer. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie heeft in het dorp Iitate, zo’n 40 kilometer van de centrale verwijderd, radioactiviteit gemeten die hoger ligt dan het criterium voor evacuatie.

De overheid heeft nog geen besluit genomen tot uitbreiding van de evacuatiezone, maar slechts beloofd om de monitoring te intensiveren.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving