COC eist definitieve emancipatie van het homohuwelijk

Mickey Garza, left, and Tom Orr, second from left, both of San Francisco, watch a rally in the Castro district celebrating a federal judge's decision overturning California's same-sex marriage ban in San Francisco, Wednesday, Aug. 4, 2010. Chief U.S. District Judge Vaughn Walker made his ruling in a lawsuit filed by two gay couples who claimed the voter-approved ban violated their civil rights. (AP Photo/Eric Risberg)
Mickey Garza, left, and Tom Orr, second from left, both of San Francisco, watch a rally in the Castro district celebrating a federal judge's decision overturning California's same-sex marriage ban in San Francisco, Wednesday, Aug. 4, 2010. Chief U.S. District Judge Vaughn Walker made his ruling in a lawsuit filed by two gay couples who claimed the voter-approved ban violated their civil rights. (AP Photo/Eric Risberg) Homo-activisten in San Fransisco (archiefbeeld). (Foto AP / Eric Risberg)

COC Nederland wil dat de laatste verschillen tussen het huwelijk voor hetero- en homoparen nog dit jaar worden opgeheven. Dat schrijft de homobelangenorganisatie in een open brief aan de regering en de Tweede Kamer.

Opheffing van de verschillen zou “het best denkbare cadeau zijn voor de tiende verjaardag van het opengestelde huwelijk”, zegt voorzitter Vera Bergkamp tegen persbureau Novum. Vrijdag is het precies tien jaar geleden dat Nederland als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.

Het COC vraagt onder meer om gelijke rechten voor de lesbische duomoeder. Die moet het kind van haar echtgenote nu via een langdurige juridische procedure adopteren. Ook wil de belangenorganisatie dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) een einde maakt aan de ‘weigerambtenaar’ die geen homo’s en lesbiënnes wil trouwen.

Verder zouden lesbische- en homoparen met een buitenlandse partner moeten kunnen blijven trouwen. Een maatregel in het regeerakkoord dreigt dit onmogelijk te maken. Het COC prijst overigens de ‘voortrekkersrol’ van Nederland in de wereld. “Het opengestelde huwelijk werd ons beste exportproduct”, zegt Bergkamp. “In tien jaar hebben maar liefst negen landen ons voorbeeld gevolgd.”

Amerikaanse immigratiedienst weigert homoparen

De Amerikaanse immigratiedienst USCIS zal de aanvragen van homoseksuele getrouwde stellen weer gaan weigeren. Het beleid vloeit voort uit een wet die de overheid verbiedt om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te erkennen. Dat meldt Chris Bentley, een woordvoerder van USCIS, vandaag.

De wet waar het beleid op is gebaseerd, de zogeheten Defense of Marriage Act (DoMA), definieert een huwelijk als zijnde tussen een man en een vrouw en verbiedt de federale overheid om andersoortige huwelijken te erkennen. Als gevolg van deze wet kunnen mensen die getrouwd zijn met een Amerikaan van hetzelfde geslacht niet zomaar immigreren.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf vorige maand aan de wet niet langer te zullen verdedigen in de rechtszaal omdat hij deze als ongrondwettig beschouwt. Volgens Bentley is de conclusie van een beschouwing door advocaten van de regering echter dat het beleid van de USCIS gehandhaafd moet worden zolang er geen duidelijkheid over de wet is.