‘CIA treft voorbereidingen voor bewapening Libische rebellen’

De CIA is “al wekenlang” bezig met de voorbereiding voor eventuele wapenleveranties aan de opstandelingen in Libië. Dat schrijft The New York Times vandaag op basis van bronnen binnen de regering van president Obama.

Geheim agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst leggen contact met de opstandelingen en proberen hen te doorgronden. Ook verzamelen ze militair-strategische informatie voor doelen voor de gevechtsvliegtuigen van de militaire missie. De bronnen ontkennen dat de CIA leiding geeft aan aanvallen van de opstandelingen.

De daadwerkelijk leverantie van wapens hangt af van de goedkeuring van het Witte Huis. Enkele weken geleden al zou Obama middels een geheim besluit toestemming hebben gegeven de opstandelingen in Libië te ondersteunen, meldde Reuters gisteren. Maar levering van wapens, waarvan Obama gisteren zei dat hij dit “niet uitsluit”, is nog niet aan de orde.

Uit het bericht van New York Times wordt duidelijk dat de CIA de opstandelingen probeert te doorgronden alvorens over te gaan tot bewapening. “Libië is niet bepaald een land waar de afgelopen jaren de focus op lag,” zegt generaal Carter F. Ham, die woensdag het bevel over de missie overdroeg aan de NAVO, over het gebrek aan informatie over de opstandelingen.

In de Verenigde Staten bestaat weerstand tegen het bewapenen van opstandelingen. Vers in het geheugen ligt nog de bewapening van de Afghaanse verzetsstrijders tijdens de Sovjet-bezetting van hun land. De Amerikanen, die in totaal honderden Stingers aan de mujahedeen leverden en mogelijk zelfs 2.000, probeerden naderhand niet-gebruikte Stingers terug te krijgen. Desnoods tegen betaling. Maar dit lukte nauwelijks.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde maandag “niet veel te weten” over de rebellen. Dinsdag zei de Amerikaanse admiraal James Stavridis in het Congres dat informatie over de rebellen “vleugjes” van een Al-Qaeda of Hezbollah-aanwezigheid aantoont.