Burgerdoden bij bombardement Misrata door troepen Gaddafi

Een soldaat loyaal aan Gaddafi in de straten van Misrata, eergisteren. De stad is al dagen toneel van heftige gevechten. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Bij een artilleriebombardement op de Libische stad Misrata door troepen van het reguliere leger zijn zeker twintig burgers omgekomen. Dat meldt Reuters op gezag van een woordvoerder van de Libische opstandelingen.

Verantwoordelijken zouden “onbezonnen” zijn als ze deze aanvallen op burgers voortzetten, zei NAVO-commandant luitenant-generaal Charles Bouchard vanmiddag in een reactie. De Canadees geeft vanaf vandaag leiding aan de acties in Libië. De overdracht van het commando van de VS aan de NAVO was “naadloos”, aldus Bouchard in het commandocentrum nabij Napels.

Gaddafi blijft “tot het einde”

Moammar Gaddafi zal in Libië blijven “tot het einde”, meldt een woordvoerder vandaag. “Wees gerust, we zijn allemaal hier”, zei woordvoerder Mussa Ibrahim op de vraag of Gaddafi en zijn zonen nog in het land zijn. “We blijven hier tot het einde. Dit is ons land. We zijn sterk op alle fronten.”

De woordvoerder claimt dat de aanvallen van westerse landen de Libische bevolking heeft verenigd achter de leider. De bevolking ziet nu “een duidelijke vijand”. Een revolutie is er niet, meent Ibrahim: “Met de luchtbombardementen op elke Libische stad zie je nergens mensen naar buiten komen die verandering eisen. Waar is de revolutie? Waar zijn de stammen die tegen de leider zeggen: Verlaat het land”?

De strijd van Libië is een “strijd van het hele land”, meent Ibrahim, en “hangt niet af van individuen of functionarissen”. De laatste uitspraak kan worden gezien als verwijzing naar het overlopen minister Moussa Koussa (Buitenlandse Zaken), maar de woordvoerder weigerde daar direct op in te gaan. Later vandaag zou er een verklaring volgen.