ANWB: leaserijders als eerste over op kilometerheffing

Automobilisten met een leaseauto zouden als eersten kunnen overstappen op een vorm van kilometerheffing omdat zij toch al bijhouden hoeveel kilometers ze maken. Dat stelt Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, vandaag in het Financieele Dagblad.

“Veel leaserijders moeten nu al hun ritten bijhouden. Dat gaat soms zelfs met kastjes. Dan is het niet moeilijk om ook te gaan betalen per rit.”

De kilometerheffing, het systeem waarbij automobilisten afhankelijk van plaats en tijdstip per kilometer gaan betalen, wordt in de huidige kabinetsperiode niet uitgevoerd. In het vorige kabinet sneuvelde het wetsvoorstel van Camiel Eurlings, destijds minister van Verkeer.

Politiek redacteur Oscar Vermeer is verrast door de timing van Van Woerkom, want kilometerheffing is momenteel “kansloos”.

“Ik krijg de indruk dat dit geen bewust beleid is, maar dat dit hem ontlokt is. Het heeft ook geen zin om de kilometerheffing nu op de agenda te zetten, dat is kansloos. De ANWB is altijd al voor geweest, is zelfs een van de grondleggers ervan. In de enquête onder de ANWB-leden begin vorig jaar werd het plan van Eurlings weggestemd, maar de ANWB staat achter de uitgangspunten – betalen voor autogebruik in plaats van voor autobezit. Het komt ook heus wel weer terug, maar niet deze kabinetsperiode.”

De ANWB ziet graag dat er een systeem komt waarin bijvoorbeeld de fiscale bijtelling verdwijnt en de automobilist of werkgever betaalt voor elke rit. De automobilistenbond krijgt daarvoor in het FD bijval van de VNA, de branchevereniging voor leasebedrijven.