Ajax zoekt nieuw bestuur en gaat tot dan ‘verder met beleid’

30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff, Bergkamp en Jonk na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski
30-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff, Bergkamp en Jonk na afloop van de vergadering. Foto Bas Czerwinski Johan Cruijff geflankeerd door zijn getrouwen Dennis Bergkamp (links) en Wim Jonk (rechts). Foto NRC / Bas Czerwinski

Ajax moet op zoek naar een nieuw bestuur na een avond waarop de gemoederen opnieuw hoog opliepen. Vanuit de verschillende kampen wordt vandaag met ontsteltenis gereageerd op de gebeurtenissen gisteravond bij de Amsterdam Arena.

De ledenraad van Ajax heeft een benoemingscommissie samengesteld voor de opvolging van het verenigingsbestuur en de raad van commissarissen. Voorzitter Uri Coronel, de clubbestuurders Joop Krant en Cor van Eijden alsmede de commissarissen Frank Eijken en Jan Haars stelden gisteravond hun functie ter beschikking om uit de impasse te raken die is ontstaan door de plannen van Johan Cruijff.

Ledenraad roept op tot respect naar elkaar

De ledenraad doet in een verklaring een oproep “respect naar elkaar te tonen”. En stelt verder: “De ledenraad vindt de wijze waarop de betrokken partijen hun meningsverschil in de publiciteit hebben toegelicht niet passen bij Ajax.” Directeur Rik van den Boog maakte duidelijk dat de directie van Ajax ondanks deze ontwikkelingen gewoon zijn werkzaamheden blijft uitvoeren. “Het is jammer voor Ajax dat dit soort dingen gebeuren”, aldus Van den Boog. “Maar wij gaan verder met ons beleid.”

De benoemingscommissie van de ledenraad gaat op zoek naar drie nieuwe verenigingsbestuurders. De twee overige commissarissen moeten worden benoemd op een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Tot die tijd blijft de huidige raad van commissarissen gewoon functioneren. Vooral het vinden van een nieuwe voorzitter zal niet eenvoudig zijn, want het afbreukrisico is groot.

Wim Jonk, die volgens de plannen van Cruijff hoofd scouting van Ajax zou moeten worden, zegt vandaag op AT5 dat Coronel “onzin” uitkraamde in zijn persconferentie gisteren. “Ik vind het zeer ongepast dat hij dat op die manier naar buiten brengt”. Coronel zei gisteren onder meer dat Cruijff zou hebben gedreigd zijn invloed aan te wenden om bestuursleden “kapot te schrijven”. Jonk was als lid van de klankbordgroep aanwezig bij de gesprekken tussen de leiding van Ajax en Cruijff.

De Boer verbaasd, supporters geschrokken

Trainer Frank de Boer zegt in De Telegraaf vandaag dat hij “verbaasd” is over het voornemen van Cruijff om assistent-trainer Blind te ontslaan of een andere functie buiten de club aan te bieden. In een gesprek vorige week donderdag, waar Cruijff hard in botsing kwam met de directie van Ajax, zou het Ajax-icoon een hard punt hebben gemaakt van het vertrek van Blind. Tijdens gesprekken tussen De Boer, Jonk en Bergkamp werd “alleen over de technische inhoud van het rapport van gedachten gewisseld. Daarover zat iedereen op één lijn,” zegt De Boer. Over de personele invulling werd toen niet gesproken.

Voorzitter Daniël Dekker van de supportersvereniging van Ajax noemde het conflict tussen de Ajax-leiding en Cruijff “verschrikkelijk”. Tegen de NOS zei hij: “Iedereen gaat nu rollend over straat. Ik ben hier heel erg van geschrokken. Het is zo respectloos. We zijn in een smerige voetbaloorlog terechtgekomen”. De supporters hoopten ook dat Cruijff echt een rol zou willen spelen bij Ajax, zegt Dekker. “Dat wilden wij als fans heel graag. Maar hij zegt dan dat hij morgen weer weggaat. Ook daar zijn we van geschrokken.”