Abidjan maakt zich op voor eindstrijd Gbagbo-Ouattara

Een pro-Gbagbo militielid schiet in de lege straten van Abidjan. Foto AFP / Jean-Phillipe Ksiazek

Inwoners van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, wachten met spanning en vrees op de onvermijdelijke strijd tussen militairen van zittend president Laurent Gbagbo en de troepen van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen.

De troepen die loyaal zijn aan Ouattara zijn inmiddels tot op honderd kilometer van de stad genaderd. In Abidjan werd de opmars aanvankelijk nog met een mengeling van nieuwsgierigheid en verbazing gevolgd, maar vanaf gistermiddag sloegen de zenuwen toe. Voetgangers renden paniekerig naar huis, taxichauffeurs lieten klanten langs de weg staan.

In Abidjan vielen aanhangers van Ouattara, die al diverse wijken in het noorden van de stad in handen hebben, eerder vandaag een gevangenis aan waarna ze de gevangenen bevrijdden.

Rond half vier vanmiddag spraken we met onze correspondent ter plaatse Pauline Bax.

“De straten zijn goeddeels leeg, iedereen zit binnen of is gevlucht. Er zijn schoten te horen in de verte, maar van een grootschalige slag is nog geen sprake. Helikopters van de VN cirkelen momenteel over de stad, vooral bij het Golf Hotel waar Alassane Ouattara zich ophoudt. Van Laurent Gbagbo is al een tijd niets vernomen. Gisteren zou hij een toespraak houden, maar dat is om elf uur ‘s avonds zonder opgaaf van reden niet doorgegaan. Geruchten zijn dat hij gevlucht zou zijn of zich verstopt houdt. Maar dat zijn slechts geruchten.”

‘Legerleider van Gbagbo bij ambassadeur Zuid-Afrika’

De chef-staf van het leger van Gbagbo heeft zich inmiddels ‘overgegeven’. Dat meldt het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Generaal Phillippe Mangou zou met zijn vrouw en kinderen zijn toevlucht hebben gezocht in de residentie van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Ivoorkust. Dat is veelzeggend, aldus Pauline Bax.

“Het ‘beleg van Abidjan’ zal zeker geen weken gaan duren. Veel militairen van Gbagbo verdwijnen of lopen over, lozen hun uniform en trekken een spijkerbroek aan. De chef-staf is al gevlucht naar de Zuid-Afrikaanse ambassade, dat zegt veel. Maar het zou me verbazen als het geheel zonder schotenwisseling en geweld gepaard zal gaan.”

Naar schatting een miljoen mensen is de stad ontvlucht. Rond de missiepost in het westelijke Duékoué zouden enkele duizenden vluchtelingen zich verschuilen. De VN meldt dat er sinds de verkiezingen bijna 500 doden zijn bevestigd. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk veel hoger.

Gisteren en vandaag boekte de Alassane Ouattara enkele belangrijke overwinningen. Nadat gisteren al de bestuurlijke hoofdstad Yamoussoukro werd ingenomen door zijn troepen, werd vannacht een VN-resolutie aangenomen waarin voorzien wordt in sancties tegen Gbagbo. Vannacht viel ook de belangrijke cacaohaven San Pedro in het westen van Ivoorkust in handen van Ouattara’s troepen.