Aanval op Nederlandse F-16? Niet schieten, maar snel wegwezen

Nederlandse F-16’s die vanuit Libië worden aangevallen mogen zich niet verdedigen. Ze moeten in zo’n geval maken dat ze wegkomen en andere landen waarschuwen. Hun materieel moet dan het vurende luchtafweergeschut uitschakelen.

Dit zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vandaag tijdens een briefing die hij gaf aan Kamerleden. Deze ging vooraf aan een Kamerdebat over de bijdrage van Nederland aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië. Volgens Van Uhm staat in de huidige opdracht dat de piloot, wanneer hij wordt aangevallen, alleen maar een “defensieve beweging’ mag maken.

Het kabinet verzekerde de Kamer eerder al dat Nederland geen gronddoelen gaat bombarderen. De Nederlandse F-16’s worden niet uitgerust met middelen om te bombarderen. Ze zullen slechts controleren of het leger van de Libische leider Moammar Gaddafi zich aan het vliegverbod houdt.