Meer dan 150 arrestaties bij anti-regeringdemonstraties Rusland

Russische oproerpolitie blokkeert de weg voor demonstranten vandaag in Moskou. Foto AFP / Andrey Smirnov

De oproerpolitie van Moskou en Sint-Petersburg heeft vandaag met geweld meer dan 150 demonstranten aangehouden. De betogers in de hoofdstad ontrolden een anti-regeringsspandoek tijdens een demonstratie waarvoor geen toestemming was verleend.

De actievoerders op het Trioemfalnaya-plein in Moskou riepen anti-regeringsleuzen als “Rusland zonder Poetin!”, een verwijzing naar de premier. Volgens de politie zat Eduard Limonov, een van Ruslands meest prominente oppositieleiders, bij de opgepakte demonstranten. Boris Nimtsov, een fel criticus van Poetin, werd in Sint-Petersburg opgepakt.

In Moskou en Sint-Petersburg houden oppositieleiders op de 31e dag van de maand meestal demonstraties plaats om aandacht te vragen voor het 31e artikel van de Russische grondwet. Daarin wordt de vrijheid van vergadering gegarandeerd.

Vaak geven de Russische autoriteiten echter geen toestemming voor demonstraties en worden illegale bijeenkomsten met harde hand uiteengeslagen. Voor een andere demonstratie in Moskou, waar driehonderd mensen op af kwamen, werd door de autoriteiten wel toestemming gegeven.