Troepen Ouattara veroveren hoofdstad Ivoorkust

Een aanhanger van Ouattara patrouilleerde gisteren in Abidjan. Foto: Reuters / Luc Gnago.

Aanhangers van de winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, Alassane Ouattara, hebben vandaag hoofdstad Yamoussoukro veroverd op de troepen van zittend president Laurent Gbagbo, tegen wie de VN vanavond sancties wil afkondigen.

Diplomaten meldden even na acht uur vanavond aan internationale persbureaus dat de VN-Veiligheidsraad vanaf tien uur vanavond vergadert over de situatie in Ivoorkust. Volgens de diplomaten willen de leden van de raad verdere sancties gaan afkondigen tegen Gbagbo, die weigert zijn verkiezingsnederlaag te accepteren.

De verovering van Yamoussoukro door aanhangers van Ouattara is een voorlopig hoogtepunt van een opmars die al dagen bezig is en zich vandaag in een hoog tempo verder ontwikkelde. Yamoussoukro is als hoofdstad een belangrijke stad, maar niet de belangrijkste stad van Ivoorkust. Dat is de grootste stad van het land, Abidjan, die op 230 kilometer van Yamoussoukro ligt en waarschijnlijk het volgende doelwit is van Ouattara’s aanhangers.