Dit is een artikel uit het NRC-archief

Maatschappelijk protest

Al-Assad spreekt Syriërs toe, maar zegt ‘weinig concreets’

De Syrische president Bashar al-Assad sprak vanmiddag voor het eerst na twee weken van protesten tegen zijn regime het Syrische volk toe. “Weinig concreets tot nu toe”, zegt onze correspondent Guus Valk.

Verwacht werd dat Assad de noodtoestand na vijftig jaar zou opheffen en fikse hervormingen zou aankondigen. Maar niets van dat. De “discussie” over de noodwet zal gevoerd worden en hervormingen worden “bestudeerd”. Het televisie optreden liet vooral veel steun aan het regime zien.

Gisteren werden duizenden aanhangers de straat op gestuurd, nu moet steun aan hem blijken uit applaudiserende toehoorders. Assad laat zijn speech onderbreken door geschreeuw van parlementariërs die hun steun betuigden. Een parlementslid: “De Arabische wereld is te klein om door u geleid te worden.”

NRC-correspondent in het Midden-Oosten Guus Valk twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk #Assad in a nutshell: Geen nieuwe hervormingen. Land prooi van complotten, internet en satelliet-tv. Wie problemen zoekt, kan ze krijgen

‘Complot teneinde land te vernietigen’

Assad erkende dat Syrië gevoelig is gebleken voor de onrust elders in de Arabische wereld. Onlangs beweerde hij nog het tegenovergestelde. De president beweerde dat betogers worden aangespoord door berichten via internet en uit het buitenland. De protesten zijn een “beproeving voor de natie”.

“Syrië is nog steeds een eenheid, maar het valt ten prooi aan een omvangrijk buitenlands complot dat het land probeert te vernietigen. (…) Stabiliteit is het belangrijkste dat Syrië nodig heeft. Belangrijker dan hervormingen of verbetering van het dagelijks leven.”

Hervormingen? Er kwam steeds wat tussen

Volgens Assad is Syrië vóór hervormingen, die zijn “goed” en “nodig”. Maar er kwam telkens wat tussen, zei de president, zoals de aanslag op het WTC op 11 september 2001 en met name “diverse complotten”. In Deraa, het epicentrum van de demonstraties, zou een minderheid zijn die chaos creëert. Over het dodelijke geweld tijdens de protesten zei hij:

“Er zijn duidelijke instructies gegeven om de burgers van Syrië tijdens de demonstraties niet te verwonden.” Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds 18 maart zestig demonstranten omgekomen door hardhandig optreden van ordetroepen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Assad heeft het over zijn Syrische kinderen, dat is de Mubarak-kaart die hij speelt #vaderdesvaderlands

Op het moment dat Assad de parlementszaal binnenstapte, schreeuwden leden “God, Syrië en Bashar Assad!” en “Onze zielen, ons bloed offeren we alleen aan Bashar!”.