Retecool plaatste automatisch nepreacties op Telegraaf.nl

Ooit wel eens gekeken bij de reacties op artikelen van Telegraaf.nl? Volgens de blog Retecool komen ze allemaal op hetzelfde neer: gericht tegen de regerende macht en tegen alles is wat buitenlands is.

Als reactie daarop hebben ze een systeem gemaakt dat automatisch nepreacties plaatst op de site van De Telegraaf. Deze bot (wiki) heeft een woordenschat van ruim 120.000 woorden, die allemaal eerder door lezers van De Telegraaf in de reacties gebruikt werden. Op basis van het Telegraaf-artikel wordt dan een reactie gegenereerd.

Op een artikel over de walvissenjacht had het programma van Retecool bijvoorbeeld het volgende te zeggen:

Beeld: automatisch gegenereerde reactie van RetecoolBeeld: automatisch gegenereerde reactie van Retecool

Maarten Reijnders, blogger voor techwebsite Bright, werd hierover getipt en volgde het verhaal, vertelt hij aan nrc.nl:

Ik kreeg een aantal maanden terug al de tip dat Retecool hiermee bezig was. Dus ik volgde het proces, onder andere via Google, al een tijdje. En twee dagen geleden publiceerde de blog zelf het verhaal.

Retecool tegen Reijnders:

‘In het begin glipte slechts een klein gedeelte van de reacties door de handen van de censuurpolitie, maar tegenwoordig zijn er dagen dat 10 van de 10 gegenereerde reacties geplaatst worden’

De bot heeft ook een naam: Hubert Both. Hubert heeft succes, er zijn volgens Google meer dan honderd reacties geplaatst. De Telegraaf  is nu alle nepreacties aan het verwijderen.

Lees hier het hele stuk van Bright