Staatstelevisie Birma meldt einde militaire junta

resident Thein Sein (r) en vice-president Thiha Thura Tin Aung Myint Oo. Foto AP / Khin Maung Win

De junta van Birma is vandaag officieel ontbonden. Dat gebeurde na de beëdiging van de nieuwe zogenoemde burgerregering, die werd gevormd na verkiezingen die door velen als een schijnvertoning werden beschouwd.

Vier van dertig parlementariërs geen band met leger
Het nieuwe kabinet bestaat voor een groot deel uit militairen die speciaal met pensioen gingen om te kunnen meedoen aan de in november gehouden verkiezingen. Een twaalftal maakte ook al deel uit van het voorgaande kabinet. De beëdiging van de nieuwe regering was een besloten aangelegenheid en werd pas naderhand bekendgemaakt.

Aan het hoofd van de regering staat president Thein Sein, die de junta ook al leidde. Birma wordt sinds 1962 geregeerd door het leger. De verkiezingen van november vormden officieel het sluitstuk van een overgang naar democratie, maar van echte democratische hervormingen is weinig te bespeuren.

Leger wijst kwart parlementsleden aan
De overige zetels zijn grotendeels in handen van een door het leger gesteunde partij, die de verkiezingen won. De partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de NLD, boycotte de verkiezingen omdat bij voorbaat al vast zou staan dat de junta die zou winnen. De NLD won in 1990 de verkiezingen, die vervolgens door het leger ongeldig werden verklaard. Sindsdien werden er geen verkiezingen meer gehouden, tot november vorig jaar.

Met de junta is ook de SPDC ontbonden, de door het leger gesteunde partij die het land sinds 1988 regeerde. Daar mee is officieel een eind gekomen aan de loopbaan van sterke man Than Shwe, die voorzitter van de SPDC en legerleider was. Verwacht wordt echter dat de 78-jarige Than Shwe achter de schermen een belangrijke rol blijft spelen.