Man in Peru vast voor moord

In een winkelcentrum in de Peruaanse hoofdstad Lima hebben Peruaanse Interpolagenten een 35-jarige Nederlander gearresteerd die zou worden verdacht van drie moorden in twee andere Latijns-Amerikaanse landen. Tegen hem liep een internationaal opsporingsbevel.

Dat melden media in Latijns-Amerika. De Peruaanse autoriteiten hebben de verdenkingen tegen de man nog niet bevestigd tegenover het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus een woordvoerder. Een ambassademedewerker hoopt de man zo snel mogelijk te kunnen bezoeken in zijn cel, zoals gebruikelijk bij Nederlanders in buitenlandse detentie.

De 35-jarige man, Patrick van der B., zou afkomstig zijn uit Leiderdorp. Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie. De man wordt ervan verdacht in 2008 in Bolivia zijn 29-jarige vrouw Lucy Luisa Molina González en hun zes maanden oude zoon te hebben gewurgd. Eerder zou hij in Chili zijn vriendin hebben vermoord, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een anonieme bron bij Interpol. Na zijn vlucht uit Bolivia vestigde hij zich in de stad Ica in Peru, tweehonderd kilometer ten zuiden van Lima. Daar loopt ook een aanklacht tegen hem, onduidelijk is waarvoor.

In beelden op Peruaanse websites, waarop hij geboeid wordt afgevoerd naar een auto, ontkent Van der B. op rustige toon dat hij zijn Boliviaanse gezin heeft omgebracht. Hij zegt dat hij van zijn familie houdt en niet weet in welk land zijn Boliviaanse vrouw op dit moment verblijft. Bolivia heeft Peru om zijn uitlevering gevraagd. In afwachting daarvan verblijft hij in een gevangenis in Ica.

Als de verdenkingen kloppen, is Van der B. de derde Nederlander die in Peru vastzit voor moord. Sinds juni vorig jaar bevindt Joran van der Sloot (23) zich in de Miguel Castro Castrogevangenis in Lima. Hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, dochter van een bekende Peruaanse zakenman en autocoureur – en eerder van betrokkenheid bij de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. Het lichaam van Flores werd gevonden in een hotelkamer die op naam van Van der Sloot stond. Het vooronderzoek tegen hem is vorige maand afgerond, hij is in afwachting van zijn rechtszaak.

Een Nederlander van 32 jaar heeft bekend vorig jaar in een gevangenis in Lima zijn 22-jarige Peruaanse vriendin te hebben gedood toen ze hem bezocht. Hij begroef haar in zijn cel. Het zou drie maanden hebben geduurd voor de gevangenisleiding door de stank de moord ontdekte.