Duitse bouwer windmolenparken Nederland zoekt financiers

De Duitse windmolenbouwer Bard, die vorig jaar in Nederland een miljardensubsidie in de wacht sleepte voor twee grote windparken, is op zoek naar financiers. Het bedrijf zag huisbank InuCredit onlangs 425 miljoen euro afboeken op een verstrekt krediet. Dat de bank - deels - te koop zou staan, wordt door het concern ontkend.

Rondom Bard ontstond vorig jaar ophef. Een Nederlandse subsidie van ruim 4 miljard euro ging naar een Duits bedrijf. Maar volgens economie-redacteur Marcel aan de Brugh van NRC was dat een enigszins overtrokken:

“Bard is eigenaar van het project, maar besteedt het rondmaken van de financiering uit aan het Nederlandse Typhoon en heeft voor de bouw reeds enkele Nederlandse bedrijven gecontracteerd. Een eventuele verkoop van Bard lijkt dan ook gevolgen te hebben voor de Nederlandse parken. Bard is slechts een ‘omhulsel’ van het project.”

Het Financieel Dagblad meldt vanochtend dat in mei een verkoopproces van start gaat dat tegen het eind van het jaar moet zijn afgerond. De verkoop zou nodig zijn omdat er kapitaal tekort is voor het volbrengen van tien geplande parken, waarvan drie in Nederland. Bard zou nog in de running voor een restsubsidie betreffende dat derde windmolenpark in Nederland.

“Het is echter onduidelijk of het bedrijf als geheel in de etalage zou staan. Al langer is bekend dat de Russische oprichter en oud-directeur Arngolt Bekker, goed voor 87 procent van het aandelenkapitaal, van zijn portefeuille af wil. Een woordvoerder van Bard zei vanochtend dat er voor een gehele verkoop ‘geen enkele aanwijzing’ is.” - Marcel aan de Brugh, NRC.