‘Cruijff wilde op onaanvaardbare wijze zin doordrijven’

Cruijff arriveerde vanavond in de Arena om met de ledenraad van Ajax te spreken. Foto: NRC Handelsblad / Bas Czerwinski.

Johan Cruijff heeft met zijn manier van communiceren een grens overschreden. Dat zei vertrekkend bestuursvoorzitter Uri Coronel van Ajax woensdagavond op de persconferentie ter toelichting op het opstappen van het Ajax-bestuur.

Coronel noemde de manier waarop Cruijff en de mensen rondom hem hun zin probeerden door te drijven “onaanvaardbaar”. Volgens de voorzitter wilde Cruijff dat de directie het beleid voor personeelszaken uit handen zou geven. „Daardoor ontstond er een onwerkbare situatie”, aldus Coronel.

Op de persconferentie gaf Coronel een aantal voorbeelden van wat Cruijff in de richting van hem en zijn medebestuursleden zou hebben gezegd:

„Als je de directie steunt, ga je er aan. Dan schrijf ik je kapot.”
“Wie niet wil meewerken, moet eruit.”
“Als je niet meewerkt zal het netwerk zich tegen je keren.”

Volgens Coronel wilde Cruijff dat er acht mensen zouden worden ontslagen bij Ajax, onder wie assistent-trainer Danny Blind en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink. Cruijff zou over Blind hebben gezegd dat hij „compleet gefaald heeft”. „Hij heeft geen enkele functie naar tevredenheid uitgevoerd”, aldus Cruijff volgens Coronel.