Constitutioneel hof Kosovo: ‘door strot geduwde’ president moet opstappen

Kosovo's President Behgjet Pacolli, gestures during an interview with The Associated Press in his office hours before Kosovo's top court is to disclose details of a ruling saying Pacolli's election violated the constitution in capital Pristina on Wednesday, March 30, 2011. Kosovo's president says he will step down if the country's top court finds that his election violated the constitution and orders him to vacate the post. (AP Photo/Visar Kryeziu)
Kosovo's President Behgjet Pacolli, gestures during an interview with The Associated Press in his office hours before Kosovo's top court is to disclose details of a ruling saying Pacolli's election violated the constitution in capital Pristina on Wednesday, March 30, 2011. Kosovo's president says he will step down if the country's top court finds that his election violated the constitution and orders him to vacate the post. (AP Photo/Visar Kryeziu) De Kosovaarse president Behgjet Pacolli tijdens een interview in zijn kantoor, 30 maart 2011 (Foto: AP / Visar Kryeziu)

Het Constitutioneel hof in Kosovo heeft bepaald dat de pas aangetreden president Behgjet Pacolli weer moet opstappen. Zijn verkiezing zou ongrondwettelijk zijn geweest, meldt AP. Pacolli laat weten dat hij zich aan het vonnis van de rechtbank zal houden en zal aftreden.

De negen rechters van het hof noemen de verkiezing van zakenman Pacolli in het Kosovaarse parlement “ongrondwettelijk” en “ongeldig”. Pacolli was de enige kandidaat voor de functie terwijl er minstens twee moesten zijn.

Ook had op zijn minst twee derde van de honderdtwintig parlementsleden een stem uit moeten brengen in de derde stemronde, waar in werkelijkheid maar 67 stemden. De meeste leden van de oppositie waren uit protest niet aanwezig tijdens die laatste ronde.

De kandidaatstelling van Pacolli werd het parlement “door de strot geduwd”, vertelt NRC correspondente Marloes de Koning. Dat komt doordat er na de parlementsverkiezingen sprake was van een impasse tussen de twee grootste partijen, die weigerden om samen te werken.

De partij van Pacolli, de Nieuwe Kosovo Alliantie, sloot daarom een deal met een van deze partijen, de PDK, om deze aan een meerderheid te helpen. In ruil kreeg Pacolli het presidentschap. De Koning:

“Er was een moeilijke coalitievorming na de laatste verkiezingen. De PDK sloot een deal met de partij van Pacolli en hij werd president. Maar niemand zat op hem te wachten. Zo bestaan er twijfels over de manier waarop hij als zakenman aan zijn eerste miljoenen kwam en van zijn kleine partij zijn de standpunten niet geheel duidelijk zijn. Het vonnis van het Constitutioneel hof betekent dat Pacolli geen president meer is. Dat lijkt me een gezond teken voor het land. Hij was een omstreden president die het parlement door de strot was geduwd.”

Wat het aftreden van Pacolli betekent voor de politieke situatie in Kosovo is volgens De Koning nog onduidelijk:

“Niemand in Kosovo zit op gesteggel te wachten. We moeten afwachten wat de gevolgen zijn voor de coalitie. Ik sluit niet uit dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als de partij van Pacolli zich uit de coalitie terugtrekt. Maar die zullen waarschijnlijk hetzelfde resultaat hebben. Deze hele situatie bemoeilijkt de besprekingen met Servië over de onafhankelijkheid van Kosovo. Die konden alleen doorgang vinden op het moment dat er een regering in Pristina zat.”