Bestuur Ajax stapt op vanwege ‘voortdurende onrust’

Uri Coronel vanavond tijdens de ledenraad van Ajax. Foto: NRC Handelsblad / Bas Czerwinski.

De bestuursleden van Ajax stellen hun functie ter beschikking. Dat hebben ze vanavond tijdens de speciaal belegde ledenraad laten weten, meldt de officiële website van de club.

Het bestuur, bestaande uit Uri Coronel (voorzitter), Cor van Eijden en Joop Krant, vinden dat de “voortdurende onrust rondom de club buitengewoon schadelijk is voor Ajax”. Door hun functie ter beschikking te stellen zeggen zij Ajax ruimte te willen bieden “om uit deze dreigende impasse te raken”.

Aanleiding voor de ontstane onrust is een rapport van clubicoon Johan Cruijff over de hervorming van de jeugdopleiding en de technische organisatie bij Ajax. Cruijff besprak dat rapport vorige week donderdag met de directie van Ajax. Beide kampen gingen met ruzie uit elkaar: Cruijff vindt dat Ajax te weinig met zijn adviezen wil doen, terwijl de directie meent dat de oud-voetballer te veeleisend is door de totale regie bij de club te willen nemen.

Het gevolg van het opstappen van het bestuur is dat de ledenraad op zoek moet naar opvolgers voor het drietal. De vertrekkende bestuursleden blijven in functie tot hun opvolgers aan de slag zijn. De ledenraad was rond half negen vanavond nog bij elkaar. Even daarvoor arriveerde Johan Cruijff om met de ledenraad te spreken:

Het opstappen van het bestuur is niet opmerkelijk, zegt Erik Oudshoorn, sportredacteur van NRC Handelsblad en aanwezig bij de ledenraad vanavond:

“Cruijff heeft verschillende keren een dictaat opgelegd en het bestuur heeft aangegeven op deze manier niet te kunnen functioneren. Ze konden er niet meer tegen en je kunt het van Cruijff natuurlijk ook nooit winnen. “Hij is een halfgod, misschien wel een hele God”, zei Coronel vanavond. Het overleg met Cruijff is ook op een hele grove manier gegaan en de bestuursleden willen hier niet meer mee geassocieerd worden.”