Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

PvdA'ers mogen toch weer meer verdienen

Het kostte wat hoofdbrekens, maar het partijbestuur van de PvdA is er na intern onderzoek uit: André Postema, die als nummer 14 op de kandidatenlijst kans maakt op een senaatszetel, verdient toch niet meer dan de balkenendenorm. Hij heeft dus niet in strijd gehandeld met de gedragscode die de PvdA in 2009 lanceerde, na discussie over partijprominenten met riante beloningen.

Het laatste bekende jaarinkomen van Postema, over 2009, bedraagt 204.858 euro. Postema, bestuurder van de Universiteit Maastricht, noemde dat eerder in deze krant „enkele duizenden” euro’s te veel. Dat klopt. Postema staat op de jaarlijkse lijst van Binnenlandse Zaken van mensen die in publieke functies meer verdienen dan de balkenendenorm. In de erecode van zijn partij staat dat PvdA’ers in bestuurlijke functies in de (semi)publieke sector „als regel niet meer dan het norminkomen van de minister-president – in 2009 181.000 euro” verdienen.

Maar, concluderen de onderzoekers van de PvdA nu, het bedrag van 181.000 euro was niet geactualiseerd. Bovendien bestaat er volgens de PvdA verwarring door verschillende definities van de maximale norm. Inclusief vergoedingen en pensioenafdracht zou de norm 233.666 zijn – ruim 40 mille meer dan het bedrag uit de gedragscode van de partij.

De onderzoekers pleiten Postema vrij: „Ook voor Postema waren deze normen onduidelijk, vandaar zijn reactie aan de journalisten.”