Japan erkent nalatigheid Fukushima

Five-year-old Ami Matsuya is being tested for possible radiation exposure at an evacuation center in Koriayama, Fukushima Prefecture, northern Japan, March 29, 2011, located about 70 km (44 miles) from the tsunami-crippled nuclear reactor. Plutonium has been detected in soil at five locations at the crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant, Tokyo Electric Power Co. said Monday. The operator of the nuclear complex said that the plutonium is believed to have been discharged from nuclear fuel at the plant, which was damaged by the devastating March 11 earthquake and tsunami. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Five-year-old Ami Matsuya is being tested for possible radiation exposure at an evacuation center in Koriayama, Fukushima Prefecture, northern Japan, March 29, 2011, located about 70 km (44 miles) from the tsunami-crippled nuclear reactor. Plutonium has been detected in soil at five locations at the crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant, Tokyo Electric Power Co. said Monday. The operator of the nuclear complex said that the plutonium is believed to have been discharged from nuclear fuel at the plant, which was damaged by the devastating March 11 earthquake and tsunami. REUTERS/Kim Kyung-Hoon De vijfjarige Ami Matsuya wordt onderzocht naar blootstelling aan straling bij een evacuatiecentrum in Fukushima (Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon)

De Japanse regering heeft toegegeven dat zij de kerncentrales in Fukushima onvoldoende beschermd heeft tegen mogelijke aardbevingen en tsunami’s. Zij stelt dat nadat de crisis bij de centrales is bezworen een diepgravend onderzoek wordt ingesteld en de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt, meldt Reuters.

De afgelopen weken beschreven de Japanse autoriteiten en elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power (Tepco) de ramp in Japan als “boven verwachting”. Maar uit onderzoek bij het bedrijf blijkt dat veel mogelijke gevaren in het verleden onderschat of gebagatelliseerd zijn, waaronder een onderzoek naar de gevolgen van een mogelijke tsunami uit 2007.

In dat onderzoek werd geconcludeerd dat er een kans van tien procent bestond dat een tsunami de beveiligingen van de Fukushima Dai’ichi kerncentrale kon overrompelen. Maar Tepco verscherpte hierop niet de veiligheidsmaatregelen.

Lees hier meer over Fukushima en de aardbeving in Japan