‘Zware beschietingen rond Ivoriaanse stad Duekoue’

A pro-Ouattara fighter from a group which calls itself the "invisible commandos" walks on a street in northern Abidjan's Abobo district March 26, 2011. Fighting in Ivory Coast's main city is spreading and the death toll from a power struggle between incumbent leader Laurent Gbagbo and his rival Alassane Ouattara is mounting. REUTERS/Luc Gnago (IVORY COAST - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
A pro-Ouattara fighter from a group which calls itself the "invisible commandos" walks on a street in northern Abidjan's Abobo district March 26, 2011. Fighting in Ivory Coast's main city is spreading and the death toll from a power struggle between incumbent leader Laurent Gbagbo and his rival Alassane Ouattara is mounting. REUTERS/Luc Gnago (IVORY COAST - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Een aanhanger van Ouattara in de wijk Abobo in Abidjan. Foto Reuters / Luc Gnago

Uit Duekoue, in het westen van Ivoorkust, komen berichten dat er met zwaar geschut wordt geschoten en er worden explosies gehoord, meldt Reuters. Het is onduidelijk wie er betrokken is bij de beschietingen.

Opstandelingen uit het noorden trekken richting de stad, die sinds de burgeroorlog van 2002-2003 (wiki) onder de controle van de betwiste president Laurent Gbagbo is gebleven. Een bewoner van Duekoue zegt ‘zeer luide’ beschietingen te horen. Een andere bewoner laat weten explosies van zwaar geschut gehoord te hebben.

Het leger noch de opstandelingen, die de internationaal erkende president Alassane Ouattara steunen, heeft een verklaring afgegeven.

Afgelopen nacht waren er ook berichten over beschietingen in de financiële hoofdstad Abidjan. Ook daarvan is niet duidelijk wat er aan de hand is.

Zorgen om burgeroorlog

NRC-correspondent Pauline Bax schreef eerder vanuit Abidjan dat er in Ivoorkust al sprake is van een burgeroorlog.

“Alles wijst erop dat zittend president Gbagbo de tactiek van de verschroeide aarde kiest. Volgens diplomaten wil hij een gewapende strijd ontketenen met de aanhangers van Ouattara, die sinds eind vorig jaar vastzit in een hotel hier in de stad.”

‘Dodental ver boven de 800’

In Abidjan wordt de wijk Abobo, bezet door aanhangers van Ouattara, regelmatig bestookt met zwaar geschut door militairen en milities die trouw zijn aan Gbagbo. Sinds de crisis begon, na de presidentsverkiezingen van 28 november vorig jaar, zijn volgens de Verenigde Naties 462 doden gevallen. Volgens het kamp van Ouattara ligt het dodental ver boven de 800.