Gedeeltelijke meltdown reactor Japan - ‘niet zeer dramatisch’

----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / JAPAN'S GROUND SELF-DEFENSE FORCES" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This image from video taken by Japan's Ground Self-Defense Forces on March 27, 2011 shows the destroyed reactor no. 4 building at the Tokyo Electric Power Co (TEPCO) Fukushima No.1 (Dai-Ichi) nuclear power plant in the town of Okuma, in Futaba district in Fukushima prefecture. Dangerous levels of radiation detected in water thought to be leaking from the stricken Japanese reactor no. 2 dealt a new setback on March 27 to efforts to avert a nuclear disaster. AFP PHOTO / HO / JAPAN'S GROUND SELF-DEFENSE FORCES
----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / JAPAN'S GROUND SELF-DEFENSE FORCES" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This image from video taken by Japan's Ground Self-Defense Forces on March 27, 2011 shows the destroyed reactor no. 4 building at the Tokyo Electric Power Co (TEPCO) Fukushima No.1 (Dai-Ichi) nuclear power plant in the town of Okuma, in Futaba district in Fukushima prefecture. Dangerous levels of radiation detected in water thought to be leaking from the stricken Japanese reactor no. 2 dealt a new setback on March 27 to efforts to avert a nuclear disaster. AFP PHOTO / HO / JAPAN'S GROUND SELF-DEFENSE FORCES Een beeld uit een video van de Japanse autoriteiten van reactor nummer 4. Foto AFP / HO / Japan's Ground Self-Defense Forces

De Japanse regering vreest dat splijtstaven gedeeltelijk zijn gesmolten in de getroffen kerncentrale van Fukushima. De hoge concentratie straling die is gevonden in water dat in de kelder van reactor 2 staat is waarschijnlijk te verklaren door zo’n meltdown.

De vrees dat in reactor 2 een gedeeltelijke meltdown heeft plaatsgevonden bestond al langer. Een woordvoerder van de Japanse regering zegt dat de beveiligingsbehuizing rond het reactorvat niet gebroken is, zoals werd gedacht. NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip ziet dan ook ‘niks dramatisch’.

“Het nieuws van de te hoog gemeten straling van gisteren suddert nu nog een beetje na. Het gedeeltelijk smelten van enkele staven is in feite niet zeer dramatisch. Een echte meltdown is echt iets heel anders, en daar is in Japan absoluut geen sprake van. Het probleem is nu dat het water onderin die reactor zwaar vervuild is met radioactief materiaal, en dat bemoeilijkt het reddingswerk. Het kan zo zijn dat het water zo radioactief wordt dat niemand er meer wil werken, en dat zou wel een probleem zijn, omdat dan de koelingsinstallatie niet meer goed kan worden onderhouden.”

Zware naschok
Vanmorgen werd Japan nog opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter. Er werd een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd, maar die werd later weer ingetrokken.