Spanje en Italië lijken nu los van Portugal

Spanje en Italië lijken zich succesvol te ontworstelen aan de financiële problemen in het Middellandse Zeegebied. De Spaanse regering is volgens ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco bezig een ‘firewall’ op te zetten om te voorkomen dat het land last krijgt van de kredietproblemen in buurland Portugal. Italië is tegelijkertijd bezig om deze week op de kapitaalmarkten voor 21,5 miljard euro nieuw kapitaal op te halen.

Beide landen willen op deze manier aantonen dat de moeilijkheden in Griekenland, Ierland en met name Portugal geïsoleerde problemen zijn. De Portugese regering is vorige week gevallen en veel analisten verwachten dat het land op korte termijn noodhulp nodig heeft uit het Europese steunfonds. Ook Ierland kampt nog steeds met grote problemen, onder meer in de bancaire sector.

De Spaanse premier Zapatero kondigde eerder al aan het tekort op de begroting te willen terugdringen van 9,2 procent nu naar 6 procent. Ook de Spaanse bankensector moet op korte termijn op orde gebracht worden, naar schatting kost dat 15 miljard euro.

Beleggers hebben vertrouwen in dit recept, zo blijkt. Het verschil tussen de rente op een Duitse en een Spaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar liep terug tot 189 basispunten, het kleinste verschil sinds begin februari, terwijl de ‘spread’ tussen Duitse en Portugese obligaties verder opliep.

Italië heeft nominaal de hoogste schuld in de eurozone, 1.800 miljard euro. Het uitschrijven van nieuwe schulden is echter geen probleem, omdat de markt erg liquide is en ook de thuismarkt zelf veel eigen schuld inkoopt, net als bijvoorbeeld in Japan. Dat zou de Italiaanse schuld (van 118 procent van het bbp) minder gevaarlijk maken dan andere euro- schulden. De spread met de Duitse staatsobligaties bedraagt ongeveer 150 basispunten, tegenover ruim 200 punten in november 2010.