Politiemissie Kunduz begint pas in 2012

Een Duitse militair op patrouille in Queslal, ten noorden van Kunduz in Noord-Afghanistan.
Een Duitse militair op patrouille in Queslal, ten noorden van Kunduz in Noord-Afghanistan. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Nederlandse militairen gaan pas volgend jaar Afghaanse politieagenten opleiden. Doordat de uitbreiding van het Duitse trainingscentrum in Kunduz vertraging heeft opgelopen, begint de Nederlandse missie later. Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief aan de Kamer.

Uit de brief valt tevens op te maken dat er nog problemen zijn over de duur van de training die de Nederlanders willen verzorgen.

Om de voor een meerderheid in de Tweede Kamer noodzakelijke steun van GroenLinks te verwerven, beloofde het kabinet de basistraining uit te zullen breiden van zes naar acht weken. Maar het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met alle andere landen en organisaties eerder deze maand een overeenkomst getekend waarin staat dat de opleiding maximaal zes weken zal duren. - Politiek verslaggever Mark Kranenburg, NRC.

De commandant van de internationale strijdkrachten ISAF heeft aangegeven dat het verlengen van de basistraining van zes naar acht weken mogelijk is. Dit in tegenstelling tot wat NAVO-officier Nicole Ashcroft vandaag in NRC Handelsblad zegt:

“We hadden al afgesproken dat de training zes weken zou duren. Iedereen moet zich hier aan houden, no matter what.” - Ashcroft

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft wel verzekerd dat de agenten die door Nederlanders worden opgeleid alleen voor civiele taken worden ingezet. Dit was een van de eisen van onder meer GroenLinks om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz. Toch valt het niet uit te sluiten dat Afghaanse agenten toch gaan vechten na hun opleiding.

De trainingen worden naar alle waarschijnlijkheid samen met de Duitsers gegeven. De komende maanden gaan al Nederlandse militairen naar Kunduz om het uitgebreide lesprogramma van het basisprogramma voor te bereiden.