Nederlandse politie kan verder met nieuw dienstwapen Sig Sauer

De Nederlandse politie kan overstappen op het nieuwe dienstwapen, de Sig Sauer PPNL. Bezwaren van de concurrenten in de aanbesteding zijn vandaag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Zes fabrikanten dienden een voorstel in, met Sig Sauer uiteindelijk als winnaar. Concurrenten Heckler & Koch en Walther hadden een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse overheid, omdat de aanbesteding niet volgens de regels zou zijn verlopen. Het pistool van Sig Sauer wordt geleverd door wapengroothandel Technisch Bureau Muller (TBM) uit Arnhem, dat verdacht is in een corruptiezaak.

Volgens minister Opstelten (Justitie, VVD) is de aanbesteding volgens de regels verlopen. Daarin wordt hij nu ondersteund door deze rechterlijke uitspraak.

De Sig Sauer PPNL (Politie Pistool Nederland) is een speciaal voor de Nederlandse politie aangepaste versie van de Duitse Sig Sauer P250 DCc. Dit pistool wordt onder meer gebruikt door de beveiligingsdienst van de Amerikaanse president, de pauselijke Zwitserse Garde en het Amerikaanse leger.

De politie koopt 42.000 pistolen, voor een bedrag dat loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Alle 40.000 agenten moeten eind 2013 met het wapen zijn uitgerust. De oude Walther P5’s en 250 Glock 17’s, die door de arrestatieteams werden gebruikt, worden vernietigd.

De Sig Sauer heeft een handvat dat kan worden aangepast aan de grootte van de hand, zodat iedereen gemakkelijk bij de trekker kan. Het wapen is voor rechts- en linkshandigen te gebruiken. In de patroonhouder kunnen 15 patronen, tegen 8 kogels in de voorganger Walther P5. Het wapen heeft geen veiligheidspal die met de hand moet worden bediend, maar is na het doorladen direct veilig. Het pistool kan niet afgaan als het op de grond valt.

Illustratie: Studio NRCIllustratie: Studio NRC