Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NAVO tegen Nederlandse aanpak Kunduz

A soldier with the U.S. Army's Task Force Mustang "Dust Off" Company based out of Fort Hood, Texas, waves to Afghan children on the ground during a mission in his Blackhawk medevac helicopter in Kunduz, north of Kabul, Afghanistan, Monday, Feb. 21, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
A soldier with the U.S. Army's Task Force Mustang "Dust Off" Company based out of Fort Hood, Texas, waves to Afghan children on the ground during a mission in his Blackhawk medevac helicopter in Kunduz, north of Kabul, Afghanistan, Monday, Feb. 21, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Een Amerikaanse soldaat zwaait vanuit een Blackhawk helikopter naar kinderen in Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De NAVO gaat niet akkoord met de Nederlandse aanpassing van de politietrainingsmissie in Kunduz. Het bondgenootschap ziet niets in het voornemen van Nederland om de training uit te breiden van zes naar acht weken, schrijft De Pers vanmorgen.

Ook inhoudelijk wil de NAVO geen aanpassing. Nederland wil de training verzwaren en meer aandacht geven aan mensenrechten en alfabetisering. Een woordvoerder van de NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A) zegt in De Pers dat aanpassingen haaks staan op de standaardisering die men wil bereiken.

Uit gesprekken die NRC-correspondent Bette Dam eerder deze maand met trainers en diplomaten in Afghanistan voerde, bleek al dat leidinggevenden bij de NAVO-trainingsmissie er niets voor voelen schriftelijk vast te leggen dat de basisopleiding acht weken zal duren. Ook individuele landen, zoals Nederland, zouden zich moeten houden aan de trainingsduur van zes weken.

Het kabinet deed de aanpassingen juist om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de missie in Kunduz. Vooral voor GroenLinks waren de aanpassingen cruciaal om de missie te kunnen steunen.