Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IMF: kabinet moet hypotheekrenteaftrek beperken

Het Internationaal Monetair Fonds heeft kritiek geuit op de hypotheekrenteaftrek in Nederland. Vandaag presenteerde het IMF een rapport over de Nederlandse economie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Nederland krijgt een tien voor de relatief geringe werkloosheid in Nederland en een twee voor de bijna ongelimiteerde aftrek van de hypotheekrente. Het is beter voor de Nederlandse economie als het kabinet structurele hervormingen doorvoert op het terrein van de hypotheekrenteaftrek en de pensioenleeftijd, zo concludeert het IMF. Het is niet alleen gezonder voor de Nederlandse economie als de hypotheekaftrek wordt beperkt, ook worden daarmee de vergrote risico’s bij banken en huishoudens weggenomen.

Daarnaast zouden banken sneller meer bufferkapitaal moeten krijgen en mensen langer door moeten werken dan tot hun 66e zoals nu het plan is.

IMF: hervormingen kabinet te beperkt
Het IMF noemt de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte “behoorlijk ambitieus”, maar vindt de hervormingsagenda daarentegen “te beperkt”. Dat zegt Lorenzo Figliuoli, hoofd van de IMF-delegatie die Nederland elk jaar aandoet.

De Jager wil de hypotheekrenteaftrek behouden
Minister De Jager van Financiën voelt er niets voor om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken, zei hij in een reactie.

De Nederlandse economie en ook de banken hebben zich snel hersteld van de crisis en ook het gat op de begroting wordt snel kleiner. Maar over de hypotheekrenteaftrek heeft het IMF zich al eerder kritisch uitgelaten. NRC-redacteur Erik van der Walle was vandaag bij de presentatie.

“Door de liberale hypotheekaftrek stijgt de schuldenlast per huishouden en het brengt ook risico’s voor de banken met zich mee. Als de prijzen snel dalen, lijden beide schade.” - Figliuoli

De nieuwe maatregelen van de banken om de risico’s te beperken noemt de Italiaanse IMF-onderzoeker “een eerste stap”.

“Er is nu voor een hypotheek een limiet van 110 procent van de waarde van het huis, maar ik vind de term limiet misbruikt. In veel landen is 80 procent het maximum van wat je kan krijgen.”

De IMF voorziet voor 2011 en 2012 een economische groei in Nederland van 1,5 procent.

Wat is Nederland kwijt aan de hypotheekrenteaftrek?


De Nederlandse overheid derft per jaar zo’n 15 miljard euro aan belastingopbrengsten door de fiscale behandeling van het eigen huis, schrijft Bas Jacobs, bijzonder hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan de Erasmus School of Economics, op zijn blog.

“De fiscale behandeling van het eigen huis is ongeveer de meest bizarre overheidsinterventie die er in Nederland bestaat. Die fiscale subsidie moet op termijn verdwijnen.” - Bas Jacobs