Espresso met Lilian Helder

Statistisch onderzoek Ik zet Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV vier verschillende espresso’s voor. ‘U moet vertellen welke de beste is,’ zeg ik. Mevrouw Helder kijkt mij argwanend aan, alsof ik haar in de maling probeer te nemen. ‘Hoe kan ik nu gaan vergelijken als espresso A niet espresso B is?’ zegt ze. ‘En

20110328-080303.jpg
Statistisch onderzoek

Ik zet Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV vier verschillende espresso’s voor. ‘U moet vertellen welke de beste is,’ zeg ik. Mevrouw Helder kijkt mij argwanend aan, alsof ik haar in de maling probeer te nemen. ‘Hoe kan ik nu gaan vergelijken als espresso A niet espresso B is?’ zegt ze. ‘En espresso C niet espresso D. En espresso A niet espresso D. En Espresso B niet espresso D. En espresso B niet espresso C.’ Ze denkt even na en zegt dan: ‘En espresso A niet espresso C.’ Het lijkt erop alsof Lilian Helder zich beter heeft voorbereid dan op het debat in de Tweede Kamer waarin ze de bruikbaarheid van statistisch onderzoek ter discussie stelt. ‘Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden,’ vertelt ze mij. ‘Ik ben alfa noch bèta.’

‘Gelooft de PVV nog in statistisch onderzoek?’ vraag ik. Lilian Helder knikt onmiddellijk. ‘Maar niet als er met verschillende mensen wordt gewerkt. Of verschillende espresso’s. Of verschillende appels. Of peren. Of koeien.’ Wat vindt de PVV van verschillende hoofddoekjes? ‘We geloven niet in verschillende hoofddoekjes,’ zegt het Tweede Kamerlid. ‘We scheren alle hoofddoekjes graag over één kam.’ Ik schuif espresso B naar haar toe. Zelf neem ik een slok van espresso C en vraag Lilian Helder wat ze van de bijnaam PVV miep vindt. ‘Dat neem ik slechts voor kennisgeving aan,’ zegt ze. ‘Als mensen mij zo noemen, ga ik echt niet omkijken.’ Ze neemt een slokje van espresso B. ‘Is die van jou ook zo lekker?’ vraagt ze.