Eind mei uitspraak over mogelijk vierde rechtszaak Berlusconi

Berlusconi zwaait nadat hij de rechtbank in Milaan verlaat. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

“Ik ben de meest beschuldigde man in het universum en de meest beschuldigde man in de geschiedenis.” Silvio Berlusconi verliet vandaag in de hem inmiddels kenmerkende stijl de rechtbank van Milaan, waar hij voor het eerst sinds acht jaar voor een rechter verscheen. De Italiaanse premier was er voor een hoorzitting van een belastingfraudezaak.

De zitting zal uitmaken of Berlusconi een vierde rechtszaak staat te wachten. Voor het einde van mei wordt een besluit verwacht.

Volgens Berlusconi zien de aanklagers hem als een “ideologische en politieke vijand” en een “obstakel dat voorkomt dat links aan de macht komt”. “Helaas heeft het communisme in Italië zich nooit overgegeven”, zei de premier.

Na afloop van de rechtszaak zwaaiden aanhangers met Italiaanse- en partijvlaggen. Berlusconi kort de tijd om zijn aanhangers te bedanken. “Dank jullie, dank jullie allemaal. Het ging allemaal prima”, zei hij. Aan de andere kant van de straat jouwden actievoerders Berlusconi uit en riepen op tot zijn aftreden.

Er lopen nog drie andere rechtszaken tegen Berlusconi. Een wet die de premier tegen rechtsvervolging moest vrijwaren is eerder dit jaar door het Italiaanse Constitutionele Hof afgezwakt. Volgende maand begint een proces waarin Berlusconi wordt beschuldigd van betaalde seks met een minderjarige.