Brons en zilver voor Nederland op WK baanwielrennen

Mulder in actie tijdens de tijdrit. Foto: AP / Peter de Jong.

Theo Bos en Peter Schep hebben vanmiddag bij het WK baanwielrennen in Apeldoorn brons veroverd op de madison. Teun Mulder pakte zilver bij de tijdrit over één kilometer, Kirsten Wild brons op het omnium.

Voor Bos en Schep wonnen de Australiërs Leigh Howard en Cameron Meyer goud. Het was de zevende titel voor Australië op de koppelkoers. Een Tsjechisch koppel pakte het zilver.

Ook medailles voor Wild en Mulder
Baanrenster Kirsten Wild won brons op het omnium. De 28-jarige inwoonster van Zwolle moest de Canadese Tara Whitten, die haar titel prolongeerde, en Sarah Hammer uit de Verenigde Staten voor zich dulden op de piste van Omnisport Apeldoorn.

Teun Mulder behaalde eerder vanmiddag al zilver op de tijdrit over één kilometer. Vorig jaar en in 2008 was de Nederlander nog wereldkampioen. Mulder legde het met zijn tijd van 1.01,179 af tegen de Duitser Stefan Nimke, die een tijd van 1.00,793 liet noteren. Nimke werd in 2009 ook al wereldkampioen. Het brons ging voor de vierde keer naar de Fransman Francois Pervis, die 1.01,228 klokte.

Marianne Vos zorgde gisteren voor het eerste Nederlandse goud op het WK baanwielrennen door de scratch te winnen. Mulder stond toen ook al op het podium: hij veroverde brons op de keirin.

    • Pim van den Dool