Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Talibaan ontvoeren vijftig Afghaanse politieagenten

De Talibaan hebben vijftig agenten in de noordoostelijke provincie Kunar in Afghanistan hebben ontvoerd. Dit wordt inmiddels door het provinciebestuur bevestigd. De agenten hadden net hun opleiding om bij de Afghaanse nationale politie te komen afgerond.

Vanochtend stuurde de Talibaan een email naar diverse media om de kidnapping te claimen. Later werd de ontvoering bevestigd door lokale autoriteiten. De agenten uit de provincie Nuristan zouden gisteravond in de provincie Kunar in een hinderlaag zijn gelopen. De politie bevestigt bij monde van generaal Khalilullah Ziayi dat militanten vier voertuigen hebben tegengehouden in het Chapa Dara-district. Enkele tientallen mannen zijn meegenomen.

De politie weet niet om hoeveel mannen het precies gaat. Ook is niet duidelijk of het allemaal agenten waren of rekruten in spe. Ze zouden in burger geweest zijn en geen wapens bij zich hebben gehad.

De ontvoering vindt plaats aan het begin van de overdracht van de macht in Afghanistan. De VS en de NAVO trekken zich geleidelijk terug uit het land waarbij de macht in handen komt van ordetroepen van president Karzai.