Het spijt Tepco heel erg, meting extreem hoge straling was fout

Beeld van het ministerie van Defensie in Japan. Rook komt uit een raam in het gebouw van reactor 2, eerder deze week. Foto Reuters

De beheerder van de in crisis verkerende kerncentrale Fukushima Dai’ichi, Tepco, heeft “veel spijt” van een eerder vandaag uitgevoerde foutieve meting van radioactiviteit. In reactor 2 werd een waarde gemeten die tien miljoen keer de veiligheidsnorm overschreed. Medewerkers ontvluchtten daarop het gebouw.

Maar Tokyo Electric Power Co kwam zondagavond laat Japanse tijd met een verklaring dat, hoewel het water besmet is, de extreem hoge meting “inaccuraat” was. “Het cijfer is niet aannemelijk”, zei Tepco. “Het spijt ons heel erg.”

Medewerkers van Dai’ichi zouden vanavond nog nieuwe monsters nemen om de exacte stralingswaarden te verkrijgen. De resultaten hiervan worden op een later, nog te bepalen, tijdstip naar buiten gebracht. In vier van de zes reactoren op het complex kampt Tepco met radioactief water. Dit zou “vrijwel zeker” lekken uit een gebarsten reactorkern.