Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Grote winst voor socialisten bij verkiezingen Frankrijk

Aanhangers van de PS bekeken vanavond de verkiezingsuitzending op een partijbijeenkomst in Parijs. Foto: Reuters / Julien Muguet.

De socialistische PS lijkt de grote winnaar van de regionale verkiezingen in Frankrijk. De PS scoorde bij de kantonverkiezingen volgens voorlopige uitslagen ongeveer 35 procent van de stemmen.

Regeringspartij UMP van Sarkozy zou op circa 19 procent uitkomen. Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen wordt geschat op een score van 10,2 procent. Dat lijkt niet heel veel, maar de partij deed maar in circa 400 van de 1600 kantons mee, legt onze Frankrijk-correspondent Dirk Vandenberghe uit vanuit Parijs. “Waar ze meedoen halen ze gemiddeld 40 procent”, aldus Vandenberghe.

Hoewel de uitslag wel wordt gezien als een voorproefje voor de presidentsverkiezingen, waarschuwt Vandenberghe dat het beeld vertekend zijn door de lage opkomst van vandaag: ongeveer 46 procent. “Bij de presidentsverkiezingen ligt de opkomst al snel tussen de 85 en 90 procent”, zegt Vandenberghe.

Volgens Vandenberghe was de uitslag van vanavond in lijn met de verwachtingen. Hij zegt dat de uitslag door alle partijen op een positieve manier wordt uitgelegd:

“Volgens Martine Aubry van de PS is gisteren de basis gelegd voor een overwinning bij de presidentsverkiezingen van 2012. Het UMP put moed uit de 10 procent die door andere rechtse partijen werd behaald. Volgens de woordvoerder van de regering staat de kandidatuur van Sarkozy voor 2012 na deze uitslag helemaal niet ter discussie.”