Evacuatie reactor Fukushima, straling 10 miljoen keer hoger

Gisteren genomen foto van werknemers in de controlekamer van reactor 1 op Fukushima Dai'ichi. Foto AFP /Tepco

Werknemers van kerncentrale Fukushima Dai’ichi zijn vanochtend geëvacueerd uit reactor 2. Volgens Tepco, de beheerder van de centrale, gebeurde dit nadat in het reactorgebouw hoge doses radioactiviteit werd gemeten.

Tokyo Electric Power Co meldt dat de straling in het koelwater dat zich had opgehoopt in de turbine, tien miljoen keer groter was dan het normale niveau. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het om een preventieve maatregel. De werknemers zouden nog niet zijn blootgesteld aan de hoge straling. De lucht bevatte radioactiviteit die veer keer de veiligheidsnorm overschreed.

Werknemers van Dai’ichi worstelen met het probleem van het radioactieve water in de reactoren 1 tot en met 4. Hoe komen ze er van af? De vrijgekomen radioactiviteit van de reactoren is inmiddels in voedsel en zee- en drinkwater terechtgekomen. Radioactief jodium dat in zee terechtkomt, waarschijnlijk door wegstromend koelwater, heeft vandaag in het zeewater gezorgd voor een stralingsniveau dat 1.850 keer het normale niveau is. Gisteren was dat nog 1.250 keer. De Japanse autoriteiten beweerden gisteren dat de radioactiviteit in het zeewater door de oceaanstroming zou worden weggenomen.

Donderdag werden ze ook al tijdelijk geëvacueerd nadat de straling tot tienduizend keer het normale niveau had bereikt. Twee werknemers die in het water waren gaan staan werden met mogelijke brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.