Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Chávez steunt ook Syrische president: een humanist en broeder

Chávez gisteren bij een viering van zijn vrijlating uit een gevangenis in Caracas zeventien jaar geleden. Foto Reuters

Hugo Chávez heeft zijn steun uitgesproken aan zijn Syrische ambtgenoot. De Venezolaanse president noemde Bashar Assad een “humanist” en “broeder” die een golf aan gewelddadige, door de VS gesteunde, protesten moet trotseren. Eerder sprak Chávez al zijn steun uit aan Moammar Gaddafi.

De socialistische leider van Venezuela beschuldigt Washington “en haar bondgenoten” ervan dat het de protesten in Syrië “zaait” als een voorwendsel voor luchtaanvallen zoals zij die nu al uitvoeren boven Libië.

“Nu zijn in Syrië een paar schijnbaar politieke protestbewegingen opgestaan. Een paar doden, en nu beschuldigen ze de president van moord op zijn eigen volk. En later komen de Yankees die bevolking bombarderen om ze te redden.”

Chavez kreeg de afgelopen jaren nauwe banden met Assad en ook Moammar Gaddafi. Hij sprak op de nationale televisie van Venezuela.

“Hoe cynisch is het nieuwe format van het rijk? Om een conflict te creëren, bloed te vergieten in een land, om het later te bombarderen, binnen te vallen, haar natuurlijke grondstoffen in te nemen en er een kolonie van te maken.”

Chávez refereert vaker aan Amerika met ‘het rijk’. Hij noemde Bashar Assad zijn “broeder”. “Het is een humanist, een doctor opgeleid in Londen.” Volgens hem is Assad op geen enkele manier een extremist, maar een man van “grootse menselijke gevoeligheid”.