Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV-Kamerlid heeft moeite met statistiek

Lilian Helder, PVV-woordvoerder op het terrein van veiligheid en justitie, prees deze week in een Kamerdebat hoe het kabinet recidivisten aanpakt. Maar toen een collega haar vroeg taakstraffen en celstraffen te vergelijken, begon ze zich in allerlei bochten te wringen.

Helder werd gevraagd hoe zij dacht over onderzoeken die aantonen dat gevangenisstraffen de kans op recidive minder sterk verlagen dan taakstraffen. Vervolgens heeft Helder veel woorden nodig om te zeggen dat je volgens haar de ene persoon niet met de andere persoon kunt vergelijken. Kijk het fragment uit het debat hieronder terug:

Update zondag 27 maart 18.00u: Van verschillende bezoekers hebben wij mailtjes ontvangen met de opmerking dat zij de titel van de video, waarin Lilian Helder als ‘miep’ wordt aangeduid, ongepast vinden. Wij willen benadrukken dat de titel van de video, die wij hier ge-embed hebben, niet door ons, maar door de gebruiker die het YouTube-filmpje online heeft geplaatst is bedacht.