Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Negen arrestaties bij extreemrechtse demonstratie Ede

Bij een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Ede zijn vandaag negen mensen opgepakt. De negen probeerden de demonstratie van de NVU te verstoren, aldus een woordvoerder van de politie tegen persbureau Novum.

De demonstratie van de NVU, die gericht was tegen criminaliteit, is verder zonder grote verstoringen van de openbare orde verlopen. Naast het negental arrestaties was er een ludieke actie van vier als aap verklede actievoeders van het anti-fascistische Banenfront die bananen gooiden naar de demonstranten.

Moslimjongeren in Ede zijn gisteren door de Adviesgroep Marokkaanse Nederlanders Ede dringend opgeroepen niet naar de demonstratie te gaan, meldt Omroep Gelderland. Tijdens het middaggebed is zowel in de Marokkaanse als de Turkse moskee een oproep gedaan om niet te gaan kijken.

Bekijk hier beelden van de NVU-mars van vanmiddag: