Goud voor Marianne Vos op WK baanwielrennen

Marianne Vos heeft op het WK baanwielrennen in Apeldoorn goud gewonnen op de scratch. De Nederlandse troefde na veertig rondjes de Australische Katherine Bates en Danielle King uit Groot-Brittannië af in de sprint.

Het goud voor Vos is de eerste gouden medaille voor Nederland op het WK in Apeldoorn en de tweede Nederlandse medaille van de dag. Eerder op de dag pakte Teun Mulder brons op de keirin. De Apeldoorner pakte daarmee de eerste medaille voor Oranje in zijn woonplaats. De zege ging naar de Australiër Shane Perkins. De Brit Chris Hoy moest genoegen nemen met zilver.

Baanwielrenner Tim Veldt kwam niet in de buurt van eremetaal. Op het omnium eindigde hij als veertiende van de 22 deelnemers. Zijn beste onderdeel was de tijdrit, waarop hij tweede werd. Het goud op het omnium ging naar Michael Freiberg. De Australiër kwam na zes onderdelen op een totaal van 34 punten. De Nieuw-Zeelander Shane Archbold en de Belg Gijs van Hoecke pakten zilver en brons.

Bekijk hier de reactie van Vos op haar gouden medaille:

    • Pim van den Dool