Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

D66- Kamerlid kreeg ton aan ten onrechte uitgekeerde toelagen

Nederland, Den Haag, 12 oktober 2010, Magda Berndsen, kamerlid voor de D66 in de Tweede Kamer foto; Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 12 oktober 2010, Magda Berndsen, kamerlid voor de D66 in de Tweede Kamer foto; Peter Hilz Magda Berndsen, kamerlid voor de D66 in de Tweede Kamer, 12 oktober 2010 (Foto: NRC / Peter Hilz)

Magda Berndsen Tweede Kamerlid voor D66 kreeg als voormalig korpschef in Friesland meer dan een ton aan vergoedingen die niet in overeenstemming zijn met landelijke dan wel regionale regelgeving. Dat schrijft Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad.

Berndsen ontving in 2009 zo’n 35 duizend euro aan toelagen die in strijd zijn met de regels, bovenop haar salaris en een aantal terecht uitgekeerde toelagen.

Het Kamerlid wist dat de toelagen die zij had ontvangen in strijd zijn met de regels toen zij zich plaatste op de kieslijst van D66 na de val van het kabinet vorig jaar, laat zij weten aan de krant. De Rijksauditdienst had haar hiervan op de hoogte gebracht. De dienst deed in die tijd onderzoek naar de beloningen van de politietop.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold werd door Berndsen op de hoogte gebracht van de ten onrechte uitgekeerde vergoedingen. Pechtold: “Berndsen heeft bij haar sollicitatie in alle openheid met mij gesproken.” Maar Berndsen heeft nooit overwogen of aangeboden die vergoedingen terug te betalen, want de verantwoordelijkheid ligt volgens haar bij haar voormalig werkgever:

“De Rijksauditdienst heeft wel gelijk dat het in strijd is met de regels, maar dat is een droge constatering. Ik voel mij daar niet verantwoordelijk voor, de verantwoordelijkheid ligt bij mijn werkgever. De consequenties ga ik dus niet op me nemen”

Toen NRC Handelsblad gisteravond een woordvoerder van D66 met deze feiten confronteerde, liet deze weten dat het Kamerlid “zal terugbetalen waarvan vaststaat wat onrechtmatig aan haar betaald is, ook als juridisch gezien de hoofdverantwoordelijkheid bij de werkgever ligt”.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten onderzoekt nog of de ten onrechte uitgekeerde toelagen kunnen worden teruggevorderd. Hierover licht hij binnenkort de Kamer in.

Lees meer over deze kwestie in de weekendeditie van NRC Handelsblad (digitale editie)