Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Moderne slavernij bij personeel ambassadeurs Den Haag’

Ambassadeurs en andere hoge diplomaten in Den Haag maken zich schuldig aan “slavernij”-achtige praktijken. Zij buiten hun personeel uit en sluiten ze op, melden de Wereldomroep en dagblad Trouw op basis van verklaringen van diplomatenpersoneel.

Veel diplomaten in Nederland maken gebruik van “goedkope” inwonende dienstbodes van met name Filippijnse of Indonesische afkomst. De Wereldomroep en Trouw zeggen over voorbeelden te beschikken van onder meer uitbuiting en gevangenhouding van dit personeel. De Wereldomroep geeft op zijn website twee voorbeelden:

Van een Indonesische vrouw (35) die in 2008 ging werken in het huis van een diplomate uit een Zuid-Amerikaans land, werd het paspoort ingenomen. Ook moest ze haar arbeidscontract inleveren, mocht ze het huis niet verlaten en werkte ze zeven dagen per week, grotendeels voor kost en inwoning. Voor de acht maanden die ze voor de diplomate werkte, ontving ze naar eigen zeggen “een paar honderd euro”.

Een ander voorbeeld is dat van een Filippijnse die tussen 2003 en 2008 werkte bij de toenmalige Saudische ambassadeur:

Ook zij moest haar paspoort inleveren en binnen blijven. Ze verdiende zo’n 400 dollar per maand, waarvan zij zelf haar maaltijden, shampoo en tandpasta moest betalen. Uiteindelijk is de vrouw met haar twee kinderen de villa ontvlucht. De betreffende Saudische ambassadeur vermeldt zelf op internet in 2006 door collega-ambassadeurs te zijn uitgeroepen tot Nederlands ‘Ambassadeur van het jaar’. De Saudische ambassade wil niet reageren.

‘Moderne slavernij’
Antoinette Vlieger, juriste van de Universiteit van Amsterdam, spreekt van “moderne slavernij” en “mensenhandel”. Zij sprak met ongeveer 150 dienstbodes in het Midden-Oosten:

“Wat je vaak ziet is dat in het thuisland een aantrekkelijk loon wordt voorgespiegeld en een degelijk ogend contract opgetekend.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten bewust te zijn van de kwetsbare positie van het huispersoneel en heeft maatregelen genomen. Volgens het ministerie is dit jaar in twee gevallen aanleiding geweest tot diplomatieke stappen die ertoe hebben geleid dat niet uitgekeerd salaris alsnog werd uitbetaald.