Verhagen: we gaan niet bombarderen

Verhagen tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad begin deze maand.
Verhagen tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad begin deze maand. Foto WFA / Bart Maat

“We gaan niet bombarderen”, dat zei vice-premier Verhagen zojuist op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Eerder vandaag zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken nog dat het niet uitgesloten is dat Nederlandse F-16’s ook doelwitten op Libisch grondgebied gaan uitschakelen voor het handhaven van de no-flyzone boven Libië. Volgens een woordvoerder van Rosenthal was het ‘waarschijnlijk een ongelukkige formulering’ van de minister.

Nederland positief over NAVO-besluit
De NAVO heeft gisteren besloten om het commando over de handhaving van de no-flyzone boven Libië over te nemen van de Verenigde Staten. De ministerraad sprak hier vandaag over en staat positief tegenover het besluit van de NAVO om een no-flyzone te handhaven.

Verhagen zegt dat het kabinet daarbij uitgaat van dezelfde voorwaarden als die gesteld werden bij de besluitvorming rondom de handhaving van het wapenembargo.

Verhagen: we gaan niet bombarderen
Hoewel Verhagen niet vooruit wilde lopen op de artikel 100-brief die de ministers Rosenthal en Hillen momenteel voorbereiden, werd hem deze uitspraak ontlokt tijdens de persconferentie:

“Ik heb geen enkele suggestie gewekt ten aanzien van het bestoken van gronddoelen. Anders had ik het u gezegd. [...] Dus we gaan niet bombarderen.”

In de artikel 100-brief wordt uitgewerkt hoe Nederland een bijdrage zal leveren aan de NAVO-operatie. Het kabinet verwacht de brief dit weekend of maandag naar de Kamer te sturen.

“Het doel van een operatie waaraan Nederland bijdraagt is nadrukkelijk niet om Gaddafi omver te werpen. De legitimiteit heeft de regering-Gaddafi verloren, maar dat is niet ons einddoel.”

NAVO overlegt nog over commando alle militaire acties
De NAVO is nu nog in gesprek over de vraag of het bondgenootschap ook de leiding over alle acties tegen Libië moet overnemen, waaronder de bombardementen op Libische gronddoelen. Tot nu toe worden die buiten de NAVO om uitgevoerd door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

    • Marije Willems