Spyker maakte verlies van 218 miljoen in 2010

Victor Muller, chief executive officer of Spyker Cars NV, between a Saab and a Spyker at a news conference following the sale of General Motors Co's Saab unit in Stockholm, Sweden, on Tuesday, Jan. 26, 2010. General Motors Co. agreed to sell its Saab unit to Dutch sports-car maker Spyker Cars NV in a deal that would save the 72-year-old Swedish brand that’s being wound down. Photographer: Casper Hedberg/Bloomberg
Victor Muller, chief executive officer of Spyker Cars NV, between a Saab and a Spyker at a news conference following the sale of General Motors Co's Saab unit in Stockholm, Sweden, on Tuesday, Jan. 26, 2010. General Motors Co. agreed to sell its Saab unit to Dutch sports-car maker Spyker Cars NV in a deal that would save the 72-year-old Swedish brand that’s being wound down. Photographer: Casper Hedberg/Bloomberg Victor Muller van Spyker Cars tussen een Saab en een Spyker tijdens de bekendmaking van de overname van Saab in Stockholm begin vorig jaar. Foto Bloomberg / Casper Hedberg

Spyker Cars heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 218 miljoen euro, meldt Novum, en ziet daarnaast de bestuursvoorzitter van dochterbedrijf Saab vertrekken. De autoproducent meldde vandaag voor opening van de beurs verder dat de omzet is uitgekomen op 819 miljoen euro. Het aandeel Spyker zakte na opening van de beurs met 2 procent.

Dat is een lagere omzet dan de raming in het businessplan ten tijde van de overname van Saab een jaar geleden. Spyker wijt dit aan de tijd die nodig is geweest om de productie weer op te starten. Ook dit jaar zal nog verlies worden geleden, aldus het bedrijf, maar in 2012 zal winst worden gemaakt. Muller herhaalde vandaag zijn verkoopverwachtingen van 80.000 auto’s in 2011 en 120.000 volgend jaar.

Spyker kocht Saab in februari vorig jaar voor 53 miljoen euro. De activiteiten van het Zweedse automerk werden eind maart herstart nadat de vorige eigenaar, het Amerikaanse General Motors, de activiteiten afbouwde. De Zweed Jan Ake Jonsson bleef na de overname CEO van Saab, maar kondigt nu zijn vertrek aan per 19 mei 2011, als de algemene aandeelhoudersvergadering wordt gehouden. “De laatste drie jaar zijn uiteraard zeer veeleisend geweest en daardoor was ik puur op mijn werk gericht. Nu is het tijd om wat meer tijd te besteden aan andere zaken die moesten wijken voor mijn werkzaamheden bij Saab”, aldus Jonsson.

Tot een opvolger is gevonden, zal bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker tijdelijk eveneens optreden als bestuursvoorzitter van Saab. Jonsson blijft tot 1 september 2011 voor het bedrijf beschikbaar om de overgang naar een opvolger goed te laten verlopen.

Spyker geeft ruim 5,5 miljoen nieuwe aandelen uit aan een drietal geldschieters om de schulden, gemaakt voor de overname van Saab, terug te brengen. Investeerder Tenaci, een vehikel van Muller zelf dat geld heeft geleend van de Russische investeerder Vladimir Antonov, zet een lening van 9,5 miljoen om in 2,5 miljoen aandelen. Antonov zal uiteindelijk terugkeren als aandeelhouder in Spyker zelf, zei Muller vandaag.

Ook investeerders Trenton en Dorwing krijgen aandelen, respectievelijk 2,1 miljoen en ruim 857 duizend. De opbrengst van de laatste twee uitgiftes, 13,6 miljoen euro, wordt gebruikt voor aflossing van een lening. Spyker moest vorig jaar tientallen miljoenen lenen om de overname van Saab te kunnen financieren.

    • Hans van der Lugt