Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Oppositie brengt Canadese regering ten val

Applaus valt premier Stephen Harper ten deel na het in stemming brengen van de motie van wantrouwen in het Lagerhuis. Foto Reuters / Chris Wattie
Applaus valt premier Stephen Harper ten deel na het in stemming brengen van de motie van wantrouwen in het Lagerhuis. Foto Reuters / Chris Wattie Applaus valt premier Stephen Harper ten deel na het in stemming brengen van de motie van wantrouwen in het Lagerhuis. Foto Reuters / Chris Wattie

De Canadese minderheidsregering van premier Stephen Harper is gevallen. Tegen de regeringsleider werd in het Lagerhuis een motie van wantrouwen aangenomen met 156 tegen 145 stemmen.

De stemming was op initiatief van Michael Ignatieff, leider van de Liberalen. De oppositie verwijt de regering van Harper dat het weigert de volledige financiële details van verscherpte wetgeving op het terrein van criminaliteit te openbaren, van zijn bezuinigingen op de vennootschapsbelasting en van de aanschaf van straaljagers.

Waarschijnlijk gaan de Canadezen op 2 mei opnieuw naar de stembus. Het zijn de vierde verkiezingen in zeven jaar tijd. Peilingen voorspellen dat de partij van Harper zal winnen, maar niet voldoende om een meerderheid te kunnen bewerkstelligen. Vermoedelijk zal hij daarom doorregeren met een minderheidskabinet. Een andere mogelijkheid is dat de partijen links van het centrum besluiten een coalitie te vormen.