Tanks van Gaddafi rukken op ondanks aanvallen

Rotterdam, 24 maart. - Gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie hebben vannacht opnieuw doelen in Libië aangevallen. Maar ze slaagden er niet in de tanks van de Libische leider Gaddafi te verhinderen steden onder vuur te nemen.

Diens tankmacht bezette gisteren de haven van Misrata, met 300.000 inwoners de op twee na grootste stad van Libië, en beschoten een groot ziekenhuis. Scherpschutters doodden volgens inwoners tientallen mensen.

Het centrum van Misrata blijft in handen van opstandelingen. „De toestand is heel ernstig”, zei een arts in de westelijke stad.

Rebellen in het oosten van het land zijn er nog niet in geslaagd troepen van het regime terug te dringen van de strategische stad Ajdabiya. Ongeorganiseerdheid speelt de opstandelingen parten.

Ondanks koortsachtig overleg is de NAVO vandaag nog steeds verdeeld over de rol die alliantie bij de campagne in Libië kan spelen. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates suggereerde gisteren op bezoek in Kairo dat de VS de controle over de operatie al zaterdag willen overdragen.

Het Amerikaanse leger meldde gisteren dat de Libische luchtmacht is uitgeschakeld. Volgens een Amerikaanse bevelhebber zijn in 24 uur 175 vluchten boven Libië uitgevoerd, waarvan 113 door de Amerikaanse luchtmacht.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zei vandaag dat het de coalitie dagen of weken zal kosten om de strijdkrachten van Gaddafi te vernietigen, „maar geen maanden”.

Juppé betitelde Gaddafi als een „krankzinnige dictator”. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat „sommigen in zijn omgeving zich vragen beginnen te stellen of ze met hem moeten doorgaan”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, suggereerde eerder dat leden van Gaddafi’s regime naar een uitweg zoeken. Maar in Tripoli zijn tot dusverre geen dergelijke geluiden gehoord.

Juppé onderstreepte dat de doelwitten van de coalitie uitsluitend militair zijn. De Libische autoriteiten op hun beurt hielden ook gisteren vol dat wel degelijk burgers worden gedood. Gisteren zou dat zijn gebeurd bij aanvallen op een woonwijk in het oosten van de hoofdstad Tripoli. Maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Journalisten kregen vandaag in een mortuarium achttien lijken te zien van wat volgens de autoriteiten burgers waren. Er waren geen vrouwen of kinderen bij. Vandaag werden opnieuw coalitie-aanvallen in de buurt van Tripoli gemeld.

De Turkse regering, die zich verzet tegen de bombardementen op Libië, heeft zich nu wel gevoegd bij de coalitie met de inzet van marineschepen, waaronder een onderzeeër. De taak van de Turkse marine-eenheid is te helpen het wapenembargo tegen het Libische regime onder VN-resolutie 1973 te helpen afdwingen.

Libië: pagina 8-9