Tamoil stapt naar rechter

Tamoil, eigenaar van 160 tankstations in Nederland, spant een kort geding aan tegen de oliemaatschappijen Shell en BP omdat ze de levering van olieproducten hebben stopgezet.

BP heeft besloten voorlopig geen smeermiddelen meer te leveren aan de winkels bij de Tamoil-stations. Shell heeft de verkoop van brandstoffen zoals benzine en diesel opgeschort.

Volgens de oliemaatschappijen is hun actie een rechtstreeks gevolg van de sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Libië en het regime van de Libische leider Gaddafi. „Wij doen dit niet omdat we dat zelf willen”, zegt de woordvoerder van BP Nederland.

Om hoeveel winkels het gaat, weet ze niet. Ook is haar niet bekend hoeveel liter smeermiddelen BP maandelijks levert aan de winkels van Tamoil.

Een woordvoerder van Shell zegt dat de tijdelijke leveringsstop betrekking heeft op negen tankstations in Nederland die in handen zijn van Tamoil, maar wel het merk van Shell voeren.

Volgens een woordvoerder van Tamoil is juist deze week overleg geweest met het ministerie van Justitie over de banden van het bedrijf in Ridderkerk met het regime in Libië. „We sluizen geen geld naar onze aandeelhouders”, zegt de woordvoerder. Volgens hem staat het bedrijf op grote afstand van het Libische regime.

Tamoil is eigendom van de Libische Investeringsautoriteit (LIA), dat in handen is van de Libische Staat.

De woordvoerder van Tamoil Nederland noemt het verder opmerkelijk dat de Franse oliemaatschappij Total nog wel producten levert aan de Tamoil-stations. „En de Fransen hebben de EU-sancties toch ook ondertekend”, zegt hij.

Eerder deze week heeft Tamoil een kort geding in Duitsland gewonnen. Daar werd BP verplicht de levering van producten aan Tamoil te hervatten.

Tamoil kwam een maand geleden in het nieuws toen duidelijk werd dat het bedrijf onderdeel uitmaakt van een groot internationaal investeringsnet dat terugvoert naar Libië. Op het adres in Ridderkerk, aan de Wolweverstraat, waar Tamoil Nederland is gevestigd, dient ook als postadres voor een aantal bedrijven waarin Libië een belangrijk deel van zijn miljardeninvesteringen heeft ondergebracht.

De woordvoerder van Tamoil Nederland benadrukt dat het bedrijf op grote afstand staat van de investeerders van de LIA. Het contact bestaat uit een maandelijkse financiële rapportage en een jaarlijkse reis naar Cyprus. Met de familie Gaddafi is helemaal geen contact.

De directe baas van Tamoil Nederland is de Holborn Investment Company die zetelt in Larnaca op Cyprus. Daarboven staat de Oilinvest Groep die vanuit Monaco opereert maar in Nederland is geregistreerd, op hetzelfde adres als Tamoil Nederland. Op dat adres zit ook nog Verenex Energy, dat ook deel uitmaakt van de Libische investeringstak.

Tamoil Nederland draait een omzet van 350 miljoen euro per jaar en maakte in 2010 een winst van 2,4 miljoen euro.