PVV tegen openheid over giften aan partijen

De PVV ziet niets in een concept-wetsvoorstel van minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) dat politieke partijen dwingt ontvangen giften van boven de duizend euro openbaar te maken. Dat zei Geert Wilders vanavond voor de camera’s van de NOS.

Donner stelt in het concept-wetsvoorstel voor dat politieke partijen in de toekomst onbeperkt giften mogen aannemen, maar dat ze bij giften vanaf de duizend euro bekend moeten maken wie de gever is. Nu zijn partijen alleen in uitzonderlijke gevallen verplicht openheid te geven.

Wilders bang dat anonieme financiers PVV steun intrekken
De aangescherpte regels moeten volgens Donner ook gaan gelden voor ledenloze partijen als de PVV en voor aan politieke partijen verbonden stichtingen. Wilders zei in een reactie faliekant tegen het voorstel van Donner te zijn, omdat hij vreest dat financiers zich terugtrekken als hij hun identiteit bekend moet maken.

Wilders voegde nog toe dat de PVV tegen staatssubsidie voor politieke partijen is:

“Geen enkele partij dient aan het staatsinfuus te liggen en geld van de belastingbetaler te ontvangen. Laat partijen hun eigen broek ophouden, anders worden ze lui en vadsig en ambtelijke organisaties.”