Nederland scherpt regels voor wapenexport aan

Bij het verlenen van vergunningen voor wapenexport moet voortaan ook de binnenlandse situatie in een land worden beoordeeld. Dat zei staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, CDA) vanmiddag in de Tweede Kamer.

Momenteel is het zo dat bij de vergunningverlening alleen wordt gekeken hoe een land zich verhoudt tot andere landen in de regio waar de wapens naartoe moeten. Daarom zijn regimes in landen als Libië, Bahrein en Jemen, waar het al weken onrustig is door demonstraties, de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens.

Ook rol voor Kamer bij verlenen wapenexportvergunningen
RTL Nieuws meldde onlangs op basis van informatie van het ministerie van Economische Zaken dat Nederland producent of doorvoerhaven was voor meer dan vierduizend vuurwapens, 150 pantservoertuigen, achttien miljoen stuks munitie en 190 duizend granaten.

Bleker stuurt de Tweede Kamer binnen acht weken een brief waarin ook wordt gekeken welke rol de Kamer kan krijgen bij het verlenen van de exportvergunningen.